Projecte BIOSOL

Han començat els seguiments de biodiversitat, et necessitem, apunta’t!!! En els següents PDF mira els hàbitats, les espècies de flora o fauna per fer el seguiment participatiu i envia’ns un mail dient que t’agradaria fer a gns@lacetans.org.

Si ens deixes el teu núm. de mòbil et farem partícip del grup de whats que crearem per cada seguiment i estarem tots en contacte, en xarxa!!!

Vinga anima a la gent que coneixes i entre tots ho farem!!

BIOSOL_1 (PDF)

BIOSOL_2 -(PDF) 

El Grup de Natura del Solsonès necessita més empreses i particulars que participin en ser donants ambientals

L’entitat ha iniciat dos projectes centrats en la biodiversitat i en el patrimoni natural i cultural de la comarca

El Grup de Natura del Solsonès (CEL) agraeix de tot cor a la gent que ja ha fet de mecenes en el marc de la campanya “Jo sóc donant ambiental”, organitzada per l’Obrador del Tercer Sector Ambiental. Una campanya d’àmbit català on cada grup tira endavant projectes ambientals que es financen amb l’ajut d’empreses i particulars.

En el cas del Grup de Natura del Solsonès, ha posat en marxa dos estudis centrats en la biodiversitat i el patrimoni de la comarca. El primer és la Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat del Solsonès, la qual pretén conèixer l’estat dels hàbitats d’interès i la tendència de les espècies amenaçades del Solsonès fent un seguiment dels diferents grups a llarg termini. Per exemple s’ha fet censos de mussol comú, mussol Pirinenc, de gall fer, d’orquídies, molleres alcalines, de peixos de la ribera salada, de plantes invasores com el Seneci del cap, del talpó de tartera, julivert d’isard, etc. Podeu veure alguns resultats al web: http://www.lacetans.org/gns/?cat=25

D’altra banda, el Centre d’Estudi Lacetans i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya s’està creant la web Guia digital del patrimoni natural del Solsonès, on es recolliran els diversos elements del patrimoni cultural i natural i podrà ser una eina didàctica, turística i de gestió del territori. Actualment està en la fase d’introduir elements del patrimoni arqueològic, etnològic i natural. Sestà creant les consultes per municipi i per lloc a visitar alhora que s’està recollint amb els tècnics del Consell Comarcal tot els elements turístics.

Necessitem però més ajuda econòmica per a poder coordinar i fer possible tirar endavant aquests projectes i la participació dels voluntaris/ries.  Estem molt engrescats, però demanem als empresaris que ajudin a fer-ho possible, així com a particulars i administracions que vulguin ajudar-nos econòmicament.

A la pàgina web:

http://www.entitatsambientals.cat/donantambiental/llistat.php?co&tr&tp&nom=Solson%C3%A8s

On hi ha l’explicació dels projectes i el número de compte on ingressar els diners.

Ànims entre tots farem un Solsonès més sostenible, coneixedor i proper a la conservació del patrimoni comarcal!!

Estat de la xarxa del Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya, Andorra i Balears l’any 2011

El Grup de Natura del Solsonès s’ha adherit a la xarxa fent el seguiment de l’estació de Llobera.
Durant la divuitena temporada del CBMS hi ha hagut 67 estacions actives, 66 de les quals
amb dades completes. S’hi han incorporat tres noves estacions, i s’han fet comptatges
preliminars, però regulars, en sis localitats més. S’ha mantingut la gran majoria
d’estacions de la xarxa del BMSAnd, i les quatre de Menorca i Eivissa. En total, s’han
comptat 134.803 papallones, pertanyents a 159 espècies.

Durant la divuitena temporada del CBMS hi ha hagut 67 estacions actives, 66 de les qualsamb dades completes. S’hi han incorporat tres noves estacions, i s’han fet comptatgespreliminars, però regulars, en sis localitats més. S’ha mantingut la gran majoriad’estacions de la xarxa del BMSAnd, i les quatre de Menorca i Eivissa. En total, s’hancomptat 134.803 papallones, pertanyents a 159 espècies.

cynthia Butlletí del Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya 2011

I reunió projecte orquídies 2012

El divendres 30 de març de 2012 vam fer la primera reunió informativa del projecte orquídies.
En aquesta reunió es va informar de la metodologia de les prospeccions, enguany hi hagut alguna variació perquè sigui més senzill, es van repartir les quadrícules del Solsonès 5×5 km que que no van ser mostrejades l’any 2011, es va explicar com identifica les espècies que apareixen en els mesos d’abril i maig i es va estipular una jornada de treball cada últim divendres de mes per tal de resoldre dubtes, definir espècies que no tenim clar, entre d’altres coses.

EL MÓN DE LES ORQUÍDIES. EL VOLS CONÈIXER? PARTICIPA!

EL MÓN DE LES ORQUÍDIES. EL VOLS CONÈIXER? PARTICIPA!
2n any del projecte orquídies – OPHRYS SOLSONÈS

PRIMERA REUNIÓ INFORMATIVA
Divendres 30 de març
Lloc: sala del costat de la ràdio Solsona FM, al Casal de Cultura
Hora: 20:30h
Dirigit: a tothom interessat a conèixer el món de les orquídies.

El projecte orquídies consisteix en mostrejar tota la comarca del Solsonès per tal de catalogar totes les orquídies existents amb una metodologia ben definida i sedentaritzada. L’objectiu final és elaborar un Atles d’Orquídies de la comarca amb mapes de distribució en quadrícula UTM 5×5 km, informació de cada espècie, dels hàbitats, abundàncies, etc. i moltes fotografies de qualitat.
Pretén tenir una durada d’uns 3 anys (2011-2013) i es fonamenta amb el voluntariat i la participació ciutadana.

Iniciativa del: Grup de Natura i Fotògrafs de Natura del Solsonès (seccions del Centre d’Estudis Lacetans) i amb la col·laboració de l’Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).

Per més informació: ophrys_solsones@yahoogroups.com

OPHRYS SOLSONÈS – EL PROJECTE D’ORQUÍDIES VA ENDAVANT

De la mateixa manera que ja es va desenvolupar amb èxit a la Garrotxa i s’està realitzant al Ripollès, el projecte orquídies s’està duent a terme a la comarca del Solsonès promogut i coordinat pel Grup de Natura i Fotògrafs de Natura del Solsonès (seccions del Centre d’Estudis Lacetans) amb l’empenta, col•laboració i ajuda de la Institució Catalana d’Història Natural.
El projecte orquídies consisteix en mostrejar tota la comarca del Solsonès per tal de catalogar totes les orquídies existents amb una metodologia ben definida i sedenteritzada. L’objectiu final és elaborar un Atles d’Orquídies de la comarca amb mapes de distribució en quadrícula UTM 5×5 km, informació de cada espècie, dels hàbitats, abundàncies, etc. i moltes fotografies de qualitat.
Pretén tenir una durada d’uns 3 anys (2011-2013) i es fonamenta amb el voluntariat i la participació ciutadana.
Per tal de dinamitzar-ho, enguany ja s’han fet 2 reunions de treball per definir i explicar la metodologia i 3 sortides a camp per aprendre a diferenciar les espècies, a fer fotografies i saber agafar les dades de camp. S’ha creat una pàgina weeb amb tota la informació del projecte, fotografies, dades i arxius de consulta.
Fins a dia d’avui hi ha 31 membres adscrits al grup d’orquídies, que han prospectat unes 20 quadrícules de maig a setembre. En total s’han recollit unes 200 citacions de 36 espècies diferents. Aquest primer any de prospeccions, ens ha permès trobar dues espècies que encara no havien estat citades a la comarca: Ophrys speculum i Goodyera repens.
No cal dir que és obert a tothom que hi tingui interès i que totes les dades que s’obtinguin seran molt benvingudes. Per més informació el projecte o per a participar envieu un missatge a: ophrys_solsones@yahoogroups.com o consulteu la pàgina web www.lacetans.org/gns

Nou màxim altitudinal per la granota verda (Pelophylax perezi) a Catalunya

El passat 24 de juny, en el marc del programa de seguiment de la Biodiversitat que està duent a terme el Grup de Natura del Solsonès, es va realitzar una expedició multidisciplinari per conèixer el màxim nombre d’espècies animals i vegetals d’una àrea determinada, gràcies a la col·laboració de diferents experts i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Entre moltes altres citacions d’interès, caldria destacar la troballa d’una petita població de granota verda (Pelophylax perezi) en una bassa permanent situada a 1.850 m d’altitud. La zona és situada als Pradells (Coma de la Comtessa) a les coordenades 31T WGS86 (376514/4668638).

Es va comptar un mínim de 4 adults i forces capgrossos, juntament amb larves de tòtil (Alytes obstetricans), gripauet (Pelodytes punctatus) i gripau comú (Bufo bufo). L’interès d’aquesta població recau en què és l’altitud més alta que es tingui constància de Catalunya on s’ha localitzat l’espècie. Segons les últimes obres de referència publicades es tenia constància fins els 1650 m d’altitud (Riera et al. 2011, Pleguezuelos et al. 2002).

La bassa es va crear com a reservori d’aigua per les vaques durant l’estiu i capta l’aigua d’una surgència natural que alimenta unes molleres alcalines d’alt interès situades al voltant. L’aigua és força clara i mostra una certa catifa de Chara sp.

Cal destacar que anys enrere l’autor ja havia citat l’espècie a la serra de Campelles a 1.770 m i en una bassa situada a 1750 m d’altitud a 1,8 km de distància de la nova bassa muntanya avall. Això pot significar una colonització força recent d’aquest nucli cap a basses situades a més alçada. De moment, però no ha arribat a una bassa propera del Pla de Bassies situada als 1900 m, on tant sols s’ha localitzat el gripauet. Caldrà seguir aquesta població per tal de veure si el possible efecte del canvi climàtic pot estar influint en l’expansió de la granota verda en alçada al mateix temps que la granota vermella (Rana temporaria) desapareix d’aquests indrets en els seus límits més meridionals de distribució, ja que no s’ha localitzat des de fa més de 10 anys en aquest sector (Guixé (ed.) et al. 2008).

David Guixé, Gerard Bota i Jordi Camprodon

Projecte ORQUÍDIES

RESULTAT DEL PROJECTE ORQUÍDIES

A l’abril del 2019 presentem el llibre de LES ORQUÍDIES DEL SOLSONÈS com a resultat final del projecte de participació ciutadana.

 

 

 

 

PROJECTE AMB PARTICIPACIÓ CIUTADANA

El projecte orquídies consisteix en mostrejar tota la comarca per tal de catalogar les orquídies del Solsonès amb una metodologia establerta durant 2 anys i mitjançant la participació.

La Garrotxa va desenvolupar el projecte amb èxit i ara es vol repetir al Ripollès i al Solsonès amb l’ajuda de la Institució d’Història Natural de Catalunya. El Grup de Natura i Fotògrafs de Natura del Solsonès (seccions del Centre d’Estudis Lacetans) seran els promotors d’aquest projecte a la comarca.

El passat diumenge 1 de maig s’engegava la primera trobada/formació del Projecte Orquídies, però no la última, de manera que si hi ha alguna persona interessada encara s’hi pot afegir. El diumenge vam mostrejar dos punts Brics i Sant Just de Joval on vam observar les següents espècies:

1. Ophrys scolopax (Flor)
2. Ophrys catalaunica (Flor)
3. Ophrys passionis (Passades)
4. Ophrys sphegodes (Flor)
5. Ophrys lutea (Flor)
6. Ophrys insectifera (Flor)
7. Plathantera bifolia (Ponzellada)
8. Aceras antropophorum (Flor)
9. Limodorum abortivum (Ponzellada)
10. Cephalantera longifolia (Flor)

Per més informació o per a participar envieu un missatge a:

ophrys_solsones@yahoogroups.com

Ophrys Solsonès. GRUP DE TREBALL DE L’ESTUDI D’ORQUÍDIES DEL SOLSONÈS
Organitza:
Grup de Natura, Fotògraf de Natura del Solsonès (GNS i FNS) i Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).

És un projecte participatiu amb l’objectiu d’elaborar l’Atles d’Orquídies de la comarca amb els mapes de distribució en quadrícula UTM 5×5 km del Solsonès. Es realitzarà durant els anys 2011 i 2012. La ICHN col·laborar en la publicació de l’Atles el 2013.

Instruccions per a participar:

 1. És obert a tothom que li agradi la natura i les orquídies.
 1. El mitjà d’enllaç i de treball és per tres canals:
  1. Per mail: no-reply@yahoogroups.com
  2. Per el weeb: http://es.groups.yahoo.com/group/ophrys_solsones/
  3. Pel prograqma llirure de google earth.
 1. Per anar al camp cal portar: càmera de fer fotos, fitxa, mapes de la cuadrícula/es i si es té gps (projecció UTM WG84 31N).
 1. A el weeb cal que consulteu el llistat d’espècies que hi han o poden haver a la comarca. La relació de quadrícules 5×5 km que hi ha al Solsonès i les disponibles i agafades per mostrejar.
 1. Cal que agafeu una quadrícula o més per fer aquests dos anys. Podeu demanar d’acompanyar a gent que ja estigui inscrit i acompanyar-la. Sobretot el primer any és interessant si no es té un xic d’experiència.
 1. Es pot penjar les fotos de les orquídies que aneu trobant a el weeb. Les fotografies s’identificaran de la següent manera: Codi( data en format any-mes-dia)_(número de foto fins a 2 xifres)_(codi del col.laborador de 3 xifres). per exemple: 1104010_01_EBI. Cal reduir-les com a màxim a 200 kb. Només fer fotos dels peus que us semblin que siguin espècies diferents o híbrids rars.
 1. Les citacions s’han d’entrar a la fulla d’excel que heu de fer servir per portar al camp per omplir-la insitu. La taula omplerta cal enviar-li a l’Enric Bringues al : ebringues@gmail.com. Ell com a coordinador i expert validarà les cites i les anirà compilant.
 1. També podeu veure els membres del grup que col·laboren amb el projecte. Cal inscriure’s. Hi ha el telèfon i el mail de contacte.
 1. Opcional: dibuixar els polígons amb el google earth. Dibuixar el polígon de l’a`rea mostrejada i guardar-ho en carpeta d’àrees mostrejades . Fer polígons d’on hi ha grans grups d’orquídies (>10 peus junts). Si són peus puntuals agafar-ho l’utm sempre en la projecció wg84 31N. Posar el nom del polígon amb els 3dígits del nom-nomde la zona i nº de polígon fet. Cada cop que es visiti el mateix es posarà el què s’ha trobat al mateix quadre del polígon a google earth.
 1. S’enviarà via mail les capes del google earth d’hàbitats oberts d’interès per les orquídies i la malla utm 5×5, perquè pogueu veure les zones bones a mostrejar.