VIII a Exposició i sortida micològica

Ja fa 8 anys que el Grup de Natura del Solsonès (secció del Centre d’Estudis Lacetans, CEL) omple la sala de cultura de l’ajuntament de Solsona de bolets classificats segons el seu hàbitat i identificats amb el seu nom popular i científic i si és comestible o tòxic.

Per aquest motiu us convidem a visitar l’exposició durant la quarta fira del bolet i el boletaire a l’ajuntament i a disfrutar a la sortida micològica del dia 30.

Enguany, les perspectives de trobar bolets són poc esperençadores, però no serà impossible difondre la cultura boletaire.

Us esperem a tots i totes!!

Projecte rius 18 de setembre

El Projecte Rius és una iniciativa desenvolupada per Associació Hàbitats amb l’objectiu principal d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels nostres rius. Fomenta l’apropament de les persones al riu i permet conèixer com són i com funcionen els ecosistemes fluvials, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i social, així com els problemes que pateixen i què podem fer per millorar-los.

Mitjançant l’educació ambiental, el foment del teixit associatiu i el treball en xarxa del voluntariat ambiental, el projecte promou una major implicació de les associacions i les persones per a compartir, engegar i emprendre iniciatives per la millora dels nostres rius i de l’entorn natural.

El Projecte Rius té el seu l’àmbit d’actuació en les diverses conques fluvials de Catalunya. Tot i això, actualment, s’està desenvolupant el Projecte Rius al País Valencià, a Galícia, a Madrid, a Cantàbria i a Portugal a través de la Xarxa Projecte Rius.

El Projecte Rius és obert a tothom, qualsevol persona o col·lectiu hi és benvingut, tingui o no coneixements previs sobre els rius.

Més informació www.projecterius.org

Èxit a la sortida d’orquídies del 19 de juny

Una trentena de persones van endinsar-se al món de les orquídies valorant molt positivament la sortida. Amb aquesta sortida consolidem el Projecte orquídies engegat el passat mes d’abril. Si algú està interessat a participar trobareu més informació a la secció de projectes (al menú de l’inici de la pàgina web).

Espècies trobades a la sortida d’orquídies del passat 19 de juny a Timoneda (Lladurs):

 1. Aceras antropophorum (Passades)
 2. Anacamptis pyramidalis (En flor)
 3. Cephalantera rubra (En flor)
 4. Dactylorhiza fuschii (En flor)
 5. Epipactis kleinii (Ponzellada)
 6. Epipactis tremolsii ??? (Ponzellada)
 7. Neottia nidus-avis (Començant a passar-se)
 8. Ophrys catalaunica (Passades)
 9. Orchis coriophora ssp fragans (En flor)
 10. Orchis ustulata (1 peu en flor, la resta passades)
 11. Platanthera chloranta (Passada)

Gràcies per la vostra participació i us esperem a les properes sortides del Grup de Natura del Solonès.

Èxit d’ocupació de les caixes-niu al riu Negre i a Brics

Com cada any, el Grup de Natura del Solsonès ha organitzar la sortida per comprovar la cria de diferents espècies d’ocells al riu Negre i a Bris i l’Alsina. En total es va realitzar el control de 33 caixes-niu per a ocells i 6 per a ratpenats. El control es dur sempre el 22 de maig per saber el número de nius de cada espècie, el nombre d’ous per posta i el de polls i així poder comparar l’ocupació de les caixes amb els altres anys, reflexant la productivitat de l’any i per tant la qualitat ambiental del medi natural.

En total s’ha trobat 18 nius ocupats de 28 (64,3%): 8 de mallerenga carbonera (Parus major), 5 de mallerenga blava (Parus caeruleus), 2 de pardal xarrec (Passer montanus), 2 de pardal comú (Passer domesticus) i 1 de raspinell (Ceryhia brachydactila) amb 40 ous i 20 polls trobats. La major part de nius estaven amb polls petits i algunes començaven de nou la seva segona posta.

Riu Negre: 9 caixes amb niu (100% d’ocupació) de 3 espècies diferents: 3 de mallerenga carbonera 2 de mallerenga blava i 1 de raspinell.

Basses de Brics: 5 caixes amb niu (71,4% d’ocupació) de 2 espècies diferents: 2 de mallerenga carbonera (Parus major) i 2 de pardal xarrec i 2 de pardal comú.

Alsina de Brics: 7 caixes amb niu (50 % d’ocupació) de 2 espècies diferents: 4 de mallerenga carbonera i 3 de mallerenga blava.

Es pot dir, doncs, que els ocells ocupen cada any més bé les caixes. Agraïm l’ajuda i interès de totes les persones que han participat amb l’activitat, la qual anirem fent cada any, degut a l’interès dels resultats i del què agrada a petits i grans.

ETIÒPIA: Àfrica en un país

El proper divendres 6 de maig hi haurà la tercera xerrada del cicle de conferències naturalístiques del Grup de Natura. Serà al Teatre Comarcal a les 20:30 h.

A càrrec de Gerard Bota, Núria Alamón, Jordi Palau i Noemí Font.

No us ho perdeu les imatges seran espectaculars.