El Grup de Natura del Solsonès-secció del Centre d’Estudis Lacetans (CEL) ha organitzat aquest passat cap de setmana una sortida prop de les estrelles

El dissabte 14 de novembre un grup de 21 persones vàrem poder gaudir d’un dia d’estiuet de Sant Martí pel sud-est del Solsonès i nord-oest del Bages i d’un vespre mirant el cel.

L’objectiu de la sortida va ser visitar l’Observatori Astronòmic de Castelltallat. Aprendre del cel nocturn, dels planetes, de la vida de les estrelles i de l’evolució del firmament. Vàrem, però sortir aviat de Solsona per poder fer algunes parades d’interès pel camí.

Entremig de la boira visitàrem el poble de Prades de la Molsosa. Una petita vila closa situada dalt d’un turonet que s’enlaira entre els 789 i els 800 m. prop de la capçalera de la riera d’Otgers.

Un cop visitat aquest poblet tranquil varem conduir direcció Prat Barrina i prop del trencant que s’enfila vessant amunt de la serra de Castelltallat ens aturarem a observar els rastres de la prehistòria al jaciment d’Icnites (petjades fòssils) d’uns 30 milions d’anys. Són en esplanada de roca on es pot apreciar rastres d’un grup de Entelodon magnus, un animal similar a un porc senglar gegant, que vivien en aquella zona. Al costat de les petjades, hi ha un panell informatiu amb explicacions i il·lustracions molt interessants sobre la teoria del material trobat allà.

Cap a les cinc de la tarda, arribàrem al nucli de Castelltallat on visitàrem l’esglèsia parroquial de Sant Miquel. Al costat del castell i l’església es troba l’Observatori Astronòmic de Castelltallat, un centre d’observació astronòmica obert al públic, on hi fan estades també artistes i músics. La nostra sorpresa va ser trobar algunes restes d’esquelets pel terra del Cementiri, fèmurs i fins i tot un crani.

Allà ens varen rebre molt amablement en Ramon, en David i en Jordi Fraxanet, de Solsona. Tres amants i afeccionats a l’astronomia que fan imaginar i orbitar als  visitants com nosaltres en un món infinit de coses a descobrir.

Ens varen fer una presentació a la rectoria  molt interessant, sobre els planetes del sistema solar, la relació de la seva mida i la distància entre ells i el sol. També noms  origen de les constel·lacions i moltes coses més.

Posteriorment vàrem anar a l’exterior a mirar algunes nebuloses, estrelles o cúmuls d’estels del firmament i finalment vàrem acabar a la cúpula on el telescopi de major potencia ens va ensenyar astres molt llunyans de la nostra galàxia.

En definitiva va ser una jornada molt interessant on la gent ens ho vàrem passar molt bé i vàrem aprendre molts coses ben a prop de casa nostra.

Us esperem a les pròximes activitats i sortides del Grup de Natura i del Centre d’Estudis Lacetans.

Recordeu que si busquem persones que puguin ajudar l’entitat a continuar amb la seva tasca. Us esperem com a nous socis o col·laboradors.

Més info a gns@lacetans.org o www.lacetans.org