IV PROSPECCIÓ BIOLÒGICA AL SOLSONÈS

Aquest juliol el Grup de Natura del Solsonès ha tornat a organitzar amb la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya la quarta prospecció especialitzada de biodiversitat a la comarca del Solsonès. El 2010 en el marc de les I Jornades de prospecció biològica de Catalunya que va organitzar el Departament de Medi Ambient, més de 50 experts de diferents disciplines (botànics, liquenòlegs, micòlegs, de fauna, etc) varen inventariar el màxim nombre d’espècies de la part de Madrona i Llanera. Investigadors del CTFC ja hi varen participar voluntàriament aportant dades noves sobre ratpenats i gran fauna. L’any passat el GNS ho va organitzar a Busa i es va trobar moltes cites d’interès amb més de 15 naturalistes i experts en papallones, bolets i fauna vertebrada.

Enguany la prospecció s’ha centrat al municipi de Guixers, en concret, a l’aigua de Valls, Santa Margarita,  Obaga d’en Solsona, Font del Pi i torrent de Llinars. Hi han participat de forma voluntària més d’una quinzena de persones, la majoria d’elles naturalistes i investigadors. La recerca de dos dies ha anat molt bé i s’han pogut inventariar més de 330 espècies: 180 espècies de plantes, 60 ocells, unes 20 papallones, 16 mamífers, 6 amfibis, 11 escarbats, 17 espècies de formigues, 25 bolets, etc.

S’han fet estudis de dia i de nit, visitant varies zones i hàbitats singulars, com l’avetosa de Santa Margarita o les molleres de la Font del Pi o els cingles de Cal Blanc o la Roca de Ferrús i rius tant màgics com el torrent Fondo a l’Aigua de Valls o la capçalera de la riera de Llinars. Cal destacar la gran riquesa de ratpenats forestals que es van capturar, senyals de la musaranya d’aigua (Neomys fodiens) a l’Aigua de Valls, peus monumentals de faig (Fagus sylvatica), de tell (Tilia platyphilos) i de teix (Taxus baccata), així com algunes plantes d’interès com les orquídies Epipactis palustris, Orchis maculata subsp. Meyeri, la planta carnívora Pinguicola vulgaris o papallones com la Parnassius apollo o alguna aranya molt rara a Catalunya del gènere  Zorocrates sp.

Aprofitem per agraïr moltíssim a tota la gent que va participar, la col·laboració com sempre del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el permís i interès de l’Ajuntament.

L’any vinent segurament tocarà a la Molsosa i esperem gaudir d’allò més coneixent més i millor el patrimoni natural de la comarca.

Qualsevol persona que estigui interessada a ajudar en el seguiment participatiu que es fa sobre la natura i biodiversitat de la comarca, que es posi amb contacte amb el GNS (gns@lacetans.org).

Gràcies i visca la natura.