La calor acompanya la sortida de l’Aiguadora

El passat diumenge 13 de juliol el Grup de Natura del Solsonès i el Centre Excursionista del Solsonès vam tornar a organitzar una sortida per conèixer la comarca del Solsonès, concretament a la Vall d’Ora, un indret emblemàtic pel que fa a la història de Catalunya ja que segons alguns historiadors és on s’ubica la mort del comte Guifré el Pelut.

Vam sortir des de Sant Pere de Graudescales en direcció a la boixeda de Valielles, tot enfilant-nos ràpidament sobre l’Aiguadora amb unes vistes espectaculars i continuar per un petit sender enmig del bosc i travessant la rasa de Valielles fins al petit bosquet de grans boixos d’alt interès natural que hi ha prop de la casa de Valielles, un petit enclavament que pertany al Berguedà per raons històriques.

A prop de la font de Valielles vam esmorzar per agafar forces per fer la pujada a través de la fageda de Busa, un altre indret meravellós i agradable a l’estiu, passant pel costat de la font del Pujàs. Sempre passant sota les parets del Pla de Busa, vam fer cap al magnífic i gran cirerer de Les Collades on vam fer una altra parada. Després vam continuar pel Grau de les Collades i la rasa de tornada al punt d’inici havent fet una ruta circular.

Volem agrair el bon guiatge del Joan, bon coneixedor de la zona i que en tot moment ens va acompanyar i ens va fer gaudir del trajecte amb les seves explicacions. Tot i que majoritàriament vam caminar per dins de bosc on vam veure diverses orquídies i algun bolet i vam sentir algun petit ocellet, també vam descobrir algunes plantes rupícoles molt interessants.

Finalment, i després de caminar tot el matí, alguns ens vam remullar a riu Aiguadora, a prop de la zona de Rocafumada, per celebrar el Big Jump, un acte que es celebra simultàniament a tot Europa en defensa de la preservació dels rius i llacs nets (http://www.rivernet.org/bigjump/) Cal recordar que no fa massa temps, la zona de Rocafumada havia estat una zona de lleure i acampada sense control amb la conseqüent afectació negativa sobre el riu.

Agrair per últim a la vintena de persones que es van apuntar a aquesta sortida i animar a tothom a participar en les properes activitats i sortides. Moltes gràcies.

GNS (secció del Centre d’Estudis Lacetans) i Centre Excursionista del Solsonès. Ens podeu trobar a www.lacetans.org/gns i www.centreexcursionistasolsones.cat