Nou projecte, SOSNOCTURNES!

SOSNOCTUNES, un nou projecte del Grup de Natura del Solsonès-secció del Centre d’Estudis Lacetans per ajudar a dues espècies amenaçades de rapinyaires nocturns: l’òliba i el mussol pirinenc.

Gràcies a les beques de la Fundació Barcelona Zoo, s’està treballant per conèixer millor la distribució de l’òliba a la comarca del Solsonès, buscant nius, anellant individus i marcant-ne alguns exemplars amb emissores GPS per estudiar millor els seus dominis vitals en ambients de mitja muntanya. Alhora es vol col·locar més caixes per òliba i per mussol pirinenc amb protectors antidepredadors. Tanmateix es buscaran noves parelles de mussol pirinenc i es reintroduiran joves de l’any per reforçar les poblacions tant minses a la zona del Port del Compte, una de les àrees de cria més meridional de tota l’Europa occidental.

Destacar que enguany ja s’han confirmat més de 15 territoris d’òliba als voltants de Solsona i s’han anellat fins al moment 17 pollets. També s’ha trobat una caixa-niu ocupada per mussol pirinenc amb 4 polls, segona cita comprovada de cria a la comarca d’aquesta espècie.

El projecte s’està tirant endavant gràcies als esforços de molts dels voluntaris del Grup de Natura del Solsonès, així com la col·laboració del Centre de Ciència i Tecnologia forestal de Catalunya i d’alumnes i professors de l’Institut que faran recerca de nius i analitzaran egagròpiles trobades. A més, a través de la difusió i del boca a boca, s’està creant una xarxa veïnal en que Ajuntaments i fins i tot el Bisbat tenen la porta obert a donar informació sobre nius i parelles en cases, esglésies, ermites, etc…

Cal agrair molt l’esforç de totes les persones que van col·laborant i animant a que continuïn arribant notícies sobre aquestes espècies al: gns@lacetans.org

Tot això amb el suport de la Fundació Barcelona Zoo i l’Ajuntament de Barcelona

Continuarem explicant com evoluciona el projecte.