RESULTATS DEL CENS D´OCELLS AQUÀTICS HIVERNANTS AL SOLSONÈS

2012

El dissabte dia 21 de gener el Cos d’Agents Rurals i el Grup de Natura del Solsonès han dut a terme el VIII cens d’ocells aquàtics hivernants a la comarca del Solsonès. S’han mostrejat diferents zones: l’embassament de Sant Ponç, el de la Llosa del Cavall, el riu Cardener, la bassa de Brics i de l´Alzina i la depuradora de Solsona.

Enguany, en el cens diürn, s’han compabilitzat 131 exemplars observats de 7 espècies diferents d’ocells aquàtics.

En concret s’han observat:

  • 39 corbs marins (Phalacrocorax carbo): 4 a l’embassament de Sant Ponç i 35 observats a la Llosa del Cavall.
  • 7 exemplars de bernat pescaire (Ardea cinerea): 1 a l’embassament de Sant Ponç, 4 observats a la Llosa del Cavall i 2 a l’Alzina.
  • 64 ànecs coll-verd (Anas platyrhynchos): 5 observats al embassament de l’Alzina, 28 ex. a Sant Ponç i 31 a la Llosa del Cavall.
  • 16 cabussets (Tachybaptus ruficollis): 14 exemplars a la Llosa del Cavall i 2 a l’Alzina.
  • 3 cabussons emplomallats (Podiceps cristatus) al pantà de Sant Ponç.
  • 1 merla d’aigua (Cinclus cinclus) al riu Cardener.
  • 1blauet (Alcedo atthis) a la Llosa del Cavall.

S’han observat altres ocells tals com lluers, pinsans  borroners, aligots i 1 falcó peregrí.

Els agents rurals del Solsonès van realitzar també el cens de dormidors el divendres al vespre abans amb resultats un xic diferents als obtinguts el dissabte. Van observar 36 corb marins a la Llosa del Cavall i 10 al pantà de Sant Ponç.

El cens, un any més ha permès conèixer amb exactitud tant el nombre d’ocells aquàtics de les espècies presents a nivell comarcal com la seva distribució. S’ha constatat que aquest any no hi ha hagut una gran entrada d’ocells aquàtics hivernants al Solsonès, ja que probablement al centre i nord d´Europa no ha fet molt fred i els ocells no han hagut de desplaçar-se cap a les nostres latituds.

Si es compara amb altres comarques i valls fluvials, la conca del Cardener, la Ribera Salada i l’Aigua d’Ora, són rius que per les seves característiques no acullen un gran nombre d’ocells aquàtics, sobretot d’aquelles espècies que exerceixen una major pressió sobre la comunitat piscícola (corbs marins i bernats pescaires). En front la polèmica que s’està generant de l’impacte del corb marí sobre la pesca en alguns punts de Catalunya, cal dir que al Solsonès, com demostren el repetits cens anuals, manté poblacions molt petites i a més a més s’observa una tendència a mantenir un rang d’efectius fluctuant i més constant en els últims anys, com s’observa a la següent gràfica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *