recerques

morts de la guerra civil i la dictadura
cognom o nom :
 
 
Deportats Solsonins als camps de concentració nazis

Acte d'Homenatge als solsonins deportats als camps de concentració nazí

Per honrar la memòria d'aquestes víctimes tant solsonines com de la resta de països, nacions, ètnies, cultures i condicions polítiques, i perquè no es converteixin també en víctimes del temps, el CEL, els ajuntaments i la Generalitat plantejaren un homenatge als deportats. Aquesta tasca d'honrar les víctimes ha estat realitzada per la resta de països europeus excepte a l'Estat espanyol on la boira del franquisme acompanyada per la repressió intentà fer oblidar, com succeí també en la Transició on la ceguera fou el recurs del canvi vers la democràcia. La realitat política i social doncs, ha provocat que les tragèdies dels vençuts esdevinguessin inexistents per la població, encara que sempre presents en les vides privades dels qui ho sofriren. Per això es realitzà un acte d'homenatge, en aquest cas als deportats solsonins, amb la intenció de rememorar i treure a la llum la vida política i social ignorada i oblidada del país i la comarca, representant un deure de memòria i de vigilància per que no es torni a repetir mai més, i sobretot un avís del sofriment que comporta un conflicte.

Amb aquesta idea es va organitzar un acte el passat 3 de febrer del 2006, on les paraules per l'acte de reconeixement foren: " Amb el document de memòria i la placa que ofereix cada Ajuntament, el Centre d'Estudis Lacetans, el Consell Comarcal del Solsonès i el Programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, volen rendir homenatge pòstum i reafirmar els ideals de democràcia, llibertat i pau que ells van defensar. Recordem que ells van tenir la desgràcia de morir en terra ingrata, reduïts a cendra i pols i aquesta placa i aquest homenatge els retorna a la seva terra natal i a les llars dels seus familiars ".

Amb aquest acte es mostra la necessitat de fer públic i de manera solemne el reconeixement a les víctimes de la repressió i als familiars, amb l'entrega de la dita placa, i de l'audiovisual preparat amb el projecte del CEL, reivindicant també la memòria democràtica.

Agustí Costa Cardona, deportat

 

 

 

Fosses comunes de la guerra civil, al Solsonès també

Presentació dels resultats de la recerca
Taula rodona Recerca, fosses i llei de la memòria històrica.
Diferents experiències: Penedès, Segarra i Solsonès

Divendres 16 de desembre, 2/4 de vuit del vespre
Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona

Exposició Fosses comunes, un passat no oblidat

Inauguració: dissabte 17 de desembre, 18 h.

Del 17 al 30 de desembre
Sala del Teatre del Consell Comarcal (Palau Llobera).
Horari: lab. de 10 a 14h i dissabtes de 11 a 13h i de 18 a 20h

llegir-ne més

 

 

 

 

 

 
contacte