Inici
Artesania
MetalĚl˙rgia
TŔxtil
Publicacions
 
Experimentació arqueològica en la triada mediterrània: el cereal, la vinya i l'olivera
 
     

CAMP D'EXPERIMENTACIÓ DE LA PROTOHISTÒRIA (CEP). Experimentació sobre l'emmagatzematge de cereals en sitges (ordi) i el procés de creació de la cervesa.

El Camp d'Experimentació de la Protohistòria de Verdú (CEP) proposa com a originalitat la recreació del procés sencer d'elaboració de la cervesa, des de l'emmagatzemat del gra a la sitja fins a l'aprofitament d'aquest gra després d'un període llarg de temps per elaborar els derivats com la cervesa. Aquest projecte ve donat per les importants troballes realitzades al jaciment ibèric de Sant Esteve (Olius, Solsonès), on l'equip que signa aquest treball ha pogut recuperar dades importants sobre estructures d'emmagatzemat (sitges) i sobre l'element que s'hi conservava, l'ordi, que s'ha pogut trobar de forma carbonitzada i en postres excepcionalment grans.

A la vista d'aquestes troballes, es formula un interessant projecte que pretén reproduir gran part del procés del cereal. Aquestes experimentacions es duran a terme al jaciment de Sant Esteve d'Olius, com a extensió del Camp d'Aprenentatge de la Protohistòria, i al mateix recinte del CEP a Verdú.

 

Objectius de l'experimentació

A.- Preguntes prèvies:

a.1.- És factible la reutilizació d' estructures de sitges com a tal deu o vint segles més tard?

a.2.- Precisar com és el funcionament del mecanisme de conservació en sitges

a.3.- Registrar la pèrdua de quantitat i de qualitat del gra emmagatzemat per a poder fer precisions importants en estudis d' economia a la antiguitat

a.4.- Control científic del comportament del gra en una sitja (estació datalogger, control humitat relativa, temperatura i altres)

a.4.-Estudi etnogràfic de sitges contemporànies: Douar Oulad Rahou, districte de Tahanout (Marroc)

 

B.- El procés:

b.1- Reutilització de sitges antigues ben conservades per a emmagatzemar ordi durant períodes diversos de temps. Aquesta recerca ja s'està duent a terme en sitges del jaciment de Sant Esteve d'Olius, Solsonès, que gestiona el Centre d'Estudis Lacetans.

b.2- Construcció de sitges ex novo per experimentar el procés de construcció d'un sitja i la seva posterior utilització per a emmagatzemar ordi. Aquest projecte es realitzarà a l'àrea de recerca agrícola del Camp d'Experimentació de la Protohistòria (CEP) de Verdú.

b.3-Processament del cereal guardat a les sitges experimentals per elaborar cervesa.

b.4-Producció experimental de cervesa mitjançant les dades aportades de l'arqueologia i les fonts antigues: maltejat, torrat , molienda , maceració.