FESTIVAL DE SENDERISME DEL SOLSONÈS

FESTIVAL DE SENDERISME DEL SOLSONÈS
18 i 19 de setembre de 2021

Enguany se celebra la 1a edició d’aquest festival al Solsonès. Les
activitats inclouen ascensions pel massís del Port del Comte per veure
isards, rutes de vertigen pel pont tibetà de Canalda entre moltes
altres.

I en acabar les rutes, tastets de productes locals amb “la Cuineta
d’Aquí”

Més informació:
http://turismesolsones.com/que-fer/festival-senderisme-solsones/


CENS D’OCELLS AQUÀTICS HIVERNANTS DE LA COMARCA DEL SOLSONÈS. ANY 2021

El passat cap de setmana es va fer el cens anual d’ocells aquàtics hivernants a la comarca del Solsonès i que també es realitza simultàniament a tot el territori català. És una metodologia per saber quines espècies i amb quina quantitat passen l’hivern en els espais aquàtics de casa nostra. Aquest seguiment s’organitza i es coordina des del Departament de Territori i Sostenibilitat amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals (CAR) i de molts voluntaris ornitòlegs.

Els espais més importants al Solsonès són els dos embassaments, el de Sant Ponç i el de la Llosa del Cavall, que són els 2 llocs on s’agafen les dades per fer el recull global a Catalunya. Però el Grup de Natura de Solsonès (GNS) sempre ens ha agradat realitzar el cens a la resta d’espais aquàtics que puguin acollir alguna espècie d’au aquàtica, és a dir, les que depenen de l’aigua per alimentar-se i refugiar-se. Per això també hem mostrejat les grans basses de tota la comarca (Brics, Alzina, Miracle, Porredon, Canet, Torre d’en Dach, depuradora, Marmí) així com diversos punts interessants del Cardener i Ribera Salada fins i tot arribant a una de les cues del pantà de Rialb a la zona d’Ogern.

Pel que fa als resultats obtinguts es segueix la tendència dels últims anys en la que es veu que la comarca del Solsonès no és una zona amb una gran hivernada d’ocells aquàtics sobretot pel fet que no té grans zones aquàtiques i bons hàbitats per aquestes espècies d’ocells. Aquest any, a més, totes les grans basses estaven gelades i tant sols s’han observat aus aquàtiques en els dos embassaments de la comarca i en algun punt de les parts baixes del Cardener i Ribera Salada. Concretament en el recompte fet en el cens diürn el diumenge entre el Cos d’Agents Rurals de la comarca del Solsonès i voluntaris del GNS al pantà de Sant Ponç s’han observat 25 ànecs collverds, 8 corbs marins grossos, 3 bernats pescaires, 3 gavians argentats i 1 merla d’aigua sota la presa, mentre que a l’embassament de la Llosa del Cavall s’han comptat 12 ànecs collverds, 7 corbs marins grossos, 3 bernats pescaires, 3 cabussets i 1 merla d’aigua. Destacar que a la resclosa de Canet s’han observat 25 ànecs collverds, 1 cabusset i 1 polla d’aigua. També és interessant la zona de la Ribera Salada que entra al pantà de Rialb on s’han observat 5 ànecs collverds, 6 corbs marins grossos, 2 bernats pescaires, 1 xivita i 1 agró blanc. I en el molí de Querol s’ha pogut veure una altra merla d’aigua. El dissabte el CAR també va realitzar el cens de dormidors als dos embassaments amb el resultat de 16 corbs marins grossos a Sant Ponç i 7 a la Llosa del Cavall.

En total s’han comptabilitzat 67 ànecs collverds, 23 corbs marins, 8 bernats pescaires i 4 cabussets com a espècies més destacades. Són densitats molt baixes si es compara amb altres espais aquàtics del país però no implica la gran importància del manteniment, conservació i millora d’aquestes zones per aquestes i altres espècies d’ocells que a l’hivern són essencials per la seva supervivència.

Finalment des del GNS volem agrair especialment a tots els 13 voluntaris que van participar en el cens i especialment al Cos d’Agents Rurals per la seva col·laboració. Moltes gràcies a totes i tots. Us esperem l’any vinent!

EL LLOP ?

Des de ben petit penses que el llop és el dolent dels contes: la Caputxeta Vermella, els Tres porquets, el llop i les set cabretes, etc… i ja és hora de capgirar la situació. ⠀

Prou estereotips❗✊⠀
(sort que hi ha una corrent de gent que defensa els contes alternatius ???)⠀

sí,⠀
? El llop és carnívor i depredador.⠀
? El llop és territorial.⠀
? El llop és una peça clau per l’ecosistema.⠀

Als Pirineus es va extingir a principis del S. XX. Actualment, hi ha pocs exemplars no reproductors movent-se entre les comarques del Ripollès, la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès. ⠀

Fa uns 1️⃣8️⃣ anys (any 2002) es va veure el primer rastre de llop al Puig Sobirà (Odèn), però fins al 2005 no es va tenir constància segura de la seva presència al Port del Comte. ⠀

Els últims anys, el Grup de Natura del Solsonès fa un seguiment d’aquest important mamífer i el resultat és el document que us presentem.⠀

El llop NO és un enemic‼?⠀

Les males creences, la mala informació i el temor a la depredació són factors que perjudiquen. I sí, és greu quan mata alguna ovella i això s’ha de compensar, i tant! i ràpid, però aquests fets no han de condicionar tenir aquest mamífer al nostre territori ?. ⠀

???????????⠀
Esperem que us agradi descobrir-lo i veure els resultats del nostre seguiment que fem conjuntament amb el CTFC (@gbic_ctfc) i col•lobaració amb els tècnics responsables del seguiment del llop a Catalunya.⠀
???????????⠀

PARTICIPACIÓ:⠀
Ens ajudes a conservar aquesta espècie al Solsonès? ⠀⠀
ENVIA’NS un mail a gns@lacetans.org⠀

Ratolí de bosc i ratolí mediterrani els micromamífers TOP de l’any!

El passat cap de setmana es va fer el seguiment de tardor de petits mamífers (SEMICE) als plans de Llobera. Aquest seguiment es realitza anualment a la primavera i a la tardor per tal de veure els canvis poblacionals d’aquest grup de micromamífers que són tan importants en la cadena tròfica dels ecosistemes, ja que molts altres animals s’alimenten d’ells i en depenen per sobreviure (rapinyaires nocturns i diürns, depredadors carnívors i alguns rèptils).

Aquest any sembla que hi ha una gran abundància de petits mamífers tal com es va poder observar amb el seguiment SEMICE fet a LLobera on es va capturar una gran quantitat de micromamífers si ho comparem amb altres anys. Les espècies més capturades en una proporció semblant van ser el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) i el ratolí mediterrani (Mus spretus). També es va capturar algun exemplar de musaranya comuna (Crocidura russula). Cada individu que es capturava es pesava, s’anotava una sèrie de paràmetres biològics, es marcava i es tornava a alliberar. D’aquesta manera, mitjançant el seguiment de captura-recaptura, permet calcular densitats relatives. La majoria dels exemplars eren juvenils i no reproductors.

Gràcies als estudis científics com aquests s’ha vist que les poblacions d’aquest grup de rates, ratolins, talpons i musaranyes pateixen fluctuacions marcades entre els anys, a causa segurament i principalment de factors ambientals que fan que en anys com l’actual hi hagi una gran abundància en moltes zones del nostre territori. Si tenen més aliment i unes bones condicions ambientals poden reproduir-se més i sobreviure més temps. Això fa que els humans en veiem més i ens puguin causar algunes molèsties a les nostres activitats però cal tenir en compte que és un bon indicador que els ecosistemes estan ben conservats.

Per això el GNS volem donar a conèixer i fer participar tota la societat en aquests estudis. Agraïm a totes les famílies i participants, petits i grans, que ens vau acompanyar el cap de setmana passat.

Us esperem a les properes activitats.

Seguiu-nos a les xarxes!