RESULTATS DEL CENS D´OCELLS AQUÀTICS HIVERNANTS AL SOLSONÈS I LLEIDA 2020

El dissabte dia 18 de gener el Cos d’Agents Rurals i el Grup de Natura del Solsonès han dut a terme el XXè cens d’ocells aquàtics hivernants a la comarca del Solsonès. S’han mostrejat diferents zones: resclosa de Canet, l’embassament de Sant Ponç, el de la Llosa del Cavall, la bassa de Brics, l’embassament de l´Alzina, la basa del Miracle, les basses de Porredón i el tram baix de la ribera Salda.

Enguany, en el cens diürn, s’han compabilitzat 100 exemplars observats de 11 espècies diferents d’ocells aquàtics.

En concret s’han observat:

 • 39 corbs marins (Phalacrocorax carbo): 23 a l’embassament de Sant Ponç, 13 observats a la Llosa del Cavall, 2 a l’Alzina i 1 a la gravera de la Ribera Salada.
 • 6 exemplars de bernat pescaire (Ardea cinerea): 4 observats a la Llosa del Cavall i 2 a Sant Ponç.
 • 35 ànecs coll-verd (Anas platyrhynchos): tant sols 2 ex. a Sant Ponç, 25 a la Llosa del Cavall, 2 al Miracle i 6 a Porredón.
 • 2 femelles d’Ànecs mandarins (Aix galericulata) a la Llosa del Cavall
 • 3 Ànecs muts (Cairina mostacha) a Sant Ponç.
 • 4 cabussets (Tachybaptus ruficollis): 3 exemplars a la Llosa del Cavall i 1 a Sant Ponç.
 • 5 de Cabussó emplomallat (Podiceps cristatus) a Sant Ponç.
 • 1 Polla d’aigua (Gallinula chloropus) a Sant Ponç.
 • 2 Blauets (Alcedo atthis): 1 a Sant Ponç i l’altre a la Ribera Salada.
 • 2 Merles d’aigua (Cinclus cinclus) a Sant Ponç.
 • 1 Xivita (Tringa ochropus) a Sant Ponç.

El cens, un any més ha permès conèixer amb exactitud tant el nombre d’ocells aquàtics de les espècies presents a nivell comarcal com la seva distribució. S’ha constatat que aquest any no hi ha hagut una gran entrada d’ocells aquàtics hivernants al Solsonès, ja que probablement al centre i nord d´Europa no ha fet molt fred i els ocells no han hagut de desplaçar-se cap a les nostres latituds.

Si es compara amb altres comarques i valls fluvials, la conca del Cardener, la Ribera Salada i l’Aigua d’Ora, són rius que per les seves característiques no acullen un gran nombre d’ocells aquàtics, sobretot d’aquelles espècies que exerceixen una major pressió sobre la comunitat piscícola (corbs marins i bernats pescaires).

Dir també que a part de l’emoció d’observar les diferents espècies d´ocells, es va gaudir d’una bona jornada i va ser una manera de conèixer una mica més la nostra comarca. Els més petits van aprendre més sobre els ocells.

Resultats a la província de Lleida:
Informe cens d’aquàtiques hivernants. Lleida 2020
Resultats Lleida 2020

Finalment volem donar les gràcies a tots els que van participar en el cens. També volem agrair a tota la gent que ha participat en les activitats que ha organitzat el GNS i el CEL al llarg del 2019.

Desitgem que les activitats programades per enguany siguin d’interès per a tota la gent del Solsonès. Podeu consultar el calendari de les activitats i projectes del 2020 a la nostra pàgina web.

Informeu-vos i envieu les vostres dades a: gns@lacetans.org/ http://www.lacetans.org i a les xarxes socials.

Us hi esperem a tots i totes!

 

 

10a SETMANA DEL MEDI AMBIENT 2018

Ja tenim les dates per la 10a edició de la Setmana del Medi Ambient “VIU LA TERRA”. Aquest any l’hem agrupat amb la 2a edició de l’Ecològica, la biofira.

El Grup de Natura, creiem que unint esforços es dóna molta més força a la importància d’aquestes activitats. Així que n’estem molt orgullosos de compartir cartell amb la biofira i esperem que us agradi.

Properament més detalls d’activitats, ara guardeu-vos les dates a l’agenda.

Si voleu col·laborar tenim les portes, sempre, obertes!!!

Els prats de l’alt Solsonès pateixen la invasió de la planta seneci del Cap

El municipi d’Odèn és el més afectat per la vegetació exòtica originària del territori sud-africà

La planta invasora seneci del Cap ( Senecio inaequidens), provinent de Sud-Àfrica, està proliferant per les pastures i timonedes de l’alt Solsonès. La localitat d’Odèn és la més afectada, on diversos ramaders ja s’han queixat que els seus prats n’estan atapeïts. «Pel seu grau de toxicitat, els ramats no se la mengen. Va creixent i va ocupant la superfície de pastura», en paraules de David Guixé, biòleg del Centre Tecnològic i Forestal de Solsona i del Grup de Natura del Solsonès.

«Tenyeix d’un groc bonic les muntanyes a la tardor, però és nociva, i quan es troba molt estesa en un terreny, és gairebé impossible de fer-la desaparèixer», afegeix Guixé. Sovint, les llavors de la planta seneci del Cap arriben a través de vehicles d’obra civil, per les carreteres, i això ha comportat que a més del Solsonès també estigui present en comarques catalanes com ara la Cerdanya o l’Alt Urgell. Segons el biòleg, el millor moment per fer-hi front és «al principi, en sectors on comença a entrar. Llavors, es pot intentar arrencar-la de manera manual o mecànicament».

Notícia del R7

GUANYADOR DEL PETIT CONCURS D’INDENTIFICACIÓ DE BOLETS VISTOS A L’EXPOSICIÓ

Entre la seixantena de nens i nenes que han participat al concurs d’aquest any la guanyadora ha estat la Dafne de Sabadell. El premi que li farem arribar és un llibre infantil amb el que podrà començar a descobrir i reconèixer moltes espècies de bolets. Ha estat possible gràcies a la col·laboració, un any més, de la Clínica Veterinària “El Solsonès”.

 

Més informació: www.lacetans.org/gns i facebook del GNS

XIV EXPOSICIÓ DE BOLETS DEL GRUP DE NATURA DEL SOLSONÈS

En el marc de la Xa Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès celebrat el passat cap de setmana 21 i 22 d’octubre a Solsona, el Grup de Natura del Solsonès amb la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya va tornar a preparar una exposició de bolets trobats a la comarca els mateixos dies per tal de donar a conèixer a gent de la comarca i de fora la riquesa micològica dels nostres boscos.

Aquest any extremadament sec durant aquests mesos precedents ha fet que només s’hagin pogut trobar i identificar 46 espècies de bolets. Tot i així es va poder exposar algunes de les espècies més comunes i apreciades comestibles pels boletaires i d’altres de tòxiques i que s’han de distingir bé. També vam mostrar un aspecte no tant bonic com són les deixalles que encara avui en dia hi ha al bosc.

Any rere any estem molt contents de la rebuda i l’assistència de públic que va tenir, tant dels grans que demanaven informació de diversos bolets o simplement tafanejaven, com dels més  petits que van participar en el concurs d’identificar bolets de l’exposició o van pintar el seu bolet.

Un aspecte que el GNS treballem molt és la divulgació i educació de l’entorn natural. Per això, vam comptar un any més amb la col·laboració de la Societat Catalana de Micologia que va organitzar diversos tallers interessants i divertits com el SUPER dels bolets i la fórmula màgica per tenir BOLETS TOT L’ANY. I també van realitzar visites guiades per l’exposició, resoldre dubtes d’identificació i com observar els bolets de més a prop a través d’una lupa.

Vam deixar un petit qüestionari per conèixer l’opinió de la gent sobre la regulació o no d’anar a buscar bolets que majoritàriament van dir que si s’ha de regular. I vam fer una consulta per saber quin és el bolet que agrada més amb el resultat ajustat, en primer lloc el rovelló, seguit per la llenega i el camagroc.

Paral·lelament el dissabte al matí conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya es va fer una sortida micològica a la finca El Monegal on l’expert i investigador Juan Martínez va explicar als 23 assistents les diferents espècies de bolets que s’hi poden trobar, com identificar-les i recollir-les, i fins i tot com cuinar-les.

Finalment només volem agrair una altra vegada tots els que ens heu ajudat a preparar l’exposició i a tots els qui l’heu visitat.

 

Més informació: www.lacetans.org/gns i facebook del GNS

 

Un any fluix de bolets

Aquest 2017, tots sabem, que ha estat un any molt fluix de bolets. La pluja així ho evidència. Almenys fins a dia d’avui.

Durant la 10a Fira del Bolet i el Boletaire, el GNS ha organitzat a sortida i l’exposició de bolets que celebra des de l’any 2003. 14 anys que hem divulgat sobre la micologia. Cada any és diferent perquè diferents factors així ho fan possible i enguany s’han recollit 46 espècies de bolets. El que no varia, malauradament, és la brutícia que trobem al bosc, uns residus que es perpetuen any rera any al bosc. Esperem que amb actes divulgatius com aquest, serveixin per consciència a la ciutadania.

LLISTA BOLETS EXPOSATS (pdf)

Gràcies Clare

A principis de setembre s’inaugurava l’exposició “ART I NATURA CLARE KELLY”. Clare Kelly és una australiana que durant dos anys ha viscut a la Ciutat de Solsona i abans de marxar cap al seu país, va fer l’exposició i va decidir entregar el 20% de les vendes al projecte BIOSOL, xarxa de seguiment de la biodiversitat del Solsonès que coordina el Grup de Natura del Solsonès amb col·laboració del CTFC.

Doncs, la Clare ens ha fet entrega de 111€ de la venda dels quadres i per aquest motiu li volem donar les gràcies i dir-li que s’invertiran 100% a l’estudi de la biodiversitat. Gràcies Clare.

TRESORS GEOLÒGICS DEL PROJECTE GEOPARC (NORD)

 

 

DAUCAT, Serveis Turístics de Catalunya ens ofereix la següent activitat

23 i 24 de setembre de 2017
UNA DESCOBERTA GEOTURÍSTICA DEL TERRITORI

Viurem una experiència única i innovadora endinsant-nos al barranc de l’Infern acompanyats per tècnics barranquistes i geòlegs, que ens interpretaran cada passatge i gorja. Visitarem l’estany de Montcortès on descobrirem els seus secrets. Des de Sallente, descendirem passejant tot seguint el curs del riu Flamisell fins a Capdella on visitarem el seu Museu Hidroelèctric. Finalitzarem el recorregut per la Vall Fosca a la Mina Eureka, al peu de Castell-Estaó.

Preu de l’experiència: 210,00 €
Preu amb allotjament en habitació doble i mitja pensió: 260,00 €
Grup màxim de 12 persones

L’acompanyament i guiatge anirà a càrrec dels geòlegs Laura Moreno (Barranc de l’Infern) i Jordi Panisello (Vall Fosca).

Programa i més informació:

Tresors geològics del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec (Nord)