SORTIDA DE PETJADES D’ANIMALS A LA NEU SOTA LA LLUM DE LA LLUNA

Sortida conjunta Grup de Natura del Solsonès i Centre Excursionista del Solsonès.

Com ja fa uns quants anys el Grup de Natura del Solsonès i el Centre Excursionista del Solsonès organitzem una sortida conjunta a la neu el dia de Lluna plena del mes de febrer. Intentem proposar dos itineraris a fer amb raquetes, un de curt per veure rastres i petjades dels animals a la neu i conèixer l’entorn natural i un de llarg per gaudir de la llum de la Lluna tot caminant.

Aquest any l’hem fet més tard, el dissabte 4 de març, però hem tingut la sort que havia nevat una mica uns dies abans. Hem anat amb cotxes particulars fins la zona de l’estació d’esquí de Tuixent – La Vansa. A la tarda hem caminat amb raquetes de neu per un camí molt tranquil que va des de la font de l’Arp al refugi de l’Arp. Tot i trobar alguns arbres caiguts al mig del camí l’hem pogut fer sense problemes. Hem pogut veure petjades de llebre, esquirol, cabirol, isard, guineu, gall fer i fins i tot d’algun petit ratolí que havia sortit del seu cau. També hem conegut quin tipus de vegetació i boscos hi ha en aquesta zona, sobretot pi negre i algun que altre pi roig prou gran. Just quan s’estava ponent el Sol hem arribat al refugi de l’Arp per veure les fantàstiques vistes del Pirineu català, andorrà i aragonès des del mirador. Poc després hem sopat al costat de la llar de foc i ens hem quedat a dormir al refugi, no sense abans fer una petita passejada sota la llum de la Lluna.

A més de l’opció de sopar i quedar-nos a dormir al refugi de l’Arp, també hi havia la proposta de fer una passejada amb raquetes el diumenge al matí, i qui volgués, pujar fins el cim de la Tossa Pelada (2.379m). Ha fet un matí esplèndid! Tota la gent ens hem retrobat a les 14h per anar a dinar a l’Espai Lavansa a Sorribes on hem acabat gaudint d’un fantàstic dinar amb unes vistes de tota la vall de La Vansa.

Aquesta activitat, com totes les que organitzem, és oberta i gratuïta a tothom, i esperem que l’any vinent, més gent s’animi a venir. Volem agrair a totes les persones que heu vingut i als responsables de l’estació d’esquí nòrdic per deixar-nos passar per alguna de les pistes fora de l’horari d’obertura. També el bon tracte tant al refugi de l’Arp com a l’Espai Lavansa

Alba (Centre Excursionista del Solsonès) i Fermí (Grup de Natura del Solsonès)

Nou projecte, SOSNOCTURNES!

SOSNOCTUNES, un nou projecte del Grup de Natura del Solsonès-secció del Centre d’Estudis Lacetans per ajudar a dues espècies amenaçades de rapinyaires nocturns: l’òliba i el mussol pirinenc.

Gràcies a les beques de la Fundació Barcelona Zoo, s’està treballant per conèixer millor la distribució de l’òliba a la comarca del Solsonès, buscant nius, anellant individus i marcant-ne alguns exemplars amb emissores GPS per estudiar millor els seus dominis vitals en ambients de mitja muntanya. Alhora es vol col·locar més caixes per òliba i per mussol pirinenc amb protectors antidepredadors. Tanmateix es buscaran noves parelles de mussol pirinenc i es reintroduiran joves de l’any per reforçar les poblacions tant minses a la zona del Port del Compte, una de les àrees de cria més meridional de tota l’Europa occidental.

Destacar que enguany ja s’han confirmat més de 15 territoris d’òliba als voltants de Solsona i s’han anellat fins al moment 17 pollets. També s’ha trobat una caixa-niu ocupada per mussol pirinenc amb 4 polls, segona cita comprovada de cria a la comarca d’aquesta espècie.

El projecte s’està tirant endavant gràcies als esforços de molts dels voluntaris del Grup de Natura del Solsonès, així com la col·laboració del Centre de Ciència i Tecnologia forestal de Catalunya i d’alumnes i professors de l’Institut que faran recerca de nius i analitzaran egagròpiles trobades. A més, a través de la difusió i del boca a boca, s’està creant una xarxa veïnal en que Ajuntaments i fins i tot el Bisbat tenen la porta obert a donar informació sobre nius i parelles en cases, esglésies, ermites, etc…

Cal agrair molt l’esforç de totes les persones que van col·laborant i animant a que continuïn arribant notícies sobre aquestes espècies al: gns@lacetans.org

Tot això amb el suport de la Fundació Barcelona Zoo i l’Ajuntament de Barcelona

Continuarem explicant com evoluciona el projecte.

SOSNOCTURNES

SOSNOCTUNES, un nou projecte del Grup de Natura del Solsonès-secció del Centre d’Estudis Lacetans per ajudar a dues espècies amenaçades de rapinyaires nocturns: l’òliba i el mussol pirinenc.

Gràcies a les beques de la Fundació Barcelona Zoo, s’està treballant per conèixer millor la distribució de l’òliba a la comarca del Solsonès, buscant nius, anellant individus i marcant-ne alguns exemplars amb emissores GPS per estudiar millor els seus dominis vitals en ambients de mitja muntanya.
Cal destacar que enguany ja s’han confirmat més de 15 territoris d’òliba als voltants de Solsona i s’han anellat 17 pollets i es reforçarà amb caixes niu a les masies o cases on antigament hi havia hagut òlibes.

El projecte s’està tirant endavant gràcies als esforços de molts dels voluntaris i voluntàries del Grup de Natura del Solsonès, així com la col·laboració d’un treball de recerca de l’institut que farà una anàlisi de les egagròpiles trobades. A més, a través de la difusió i del boca a boca, s’està creant una xarxa veïnal en què Ajuntaments i fins i tot el bisbat tenen la porta oberta a donar informació sobre nius i parelles en cases, esglésies, ermites, entre altres llocs.

Cal agrair molt l’esforç de totes les persones que van col·laborant i animem al fet que continuïn arribant notícies sobre aquestes espècies al correu electrònic de l’entitat (gns@lacetans.org).

Tot això amb el suport de la Fundació Barcelona Zoo i l’Ajuntament de Barcelona

Continuarem explicant com evoluciona el projecte.