Resultats del cens d’ocells aquàtics hivernants al Solsonès i Lleida 2020

El dissabte dia 18 de gener el Cos d’Agents Rurals i el Grup de Natura del Solsonès han dut a terme el XXè cens d’ocells aquàtics hivernants a la comarca del Solsonès. S’han mostrejat diferents zones: resclosa de Canet, l’embassament de Sant Ponç, el de la Llosa del Cavall, la bassa de Brics, l’embassament de l´Alzina, la basa del Miracle, les basses de Porredón i el tram baix de la ribera Salda.

Enguany, en el cens diürn, s’han compabilitzat 100 exemplars observats de 11 espècies diferents d’ocells aquàtics.

En concret s’han observat:

  • 39 corbs marins (Phalacrocorax carbo): 23 a l’embassament de Sant Ponç, 13 observats a la Llosa del Cavall, 2 a l’Alzina i 1 a la gravera de la Ribera Salada.
  • 6 exemplars de bernat pescaire (Ardea cinerea): 4 observats a la Llosa del Cavall i 2 a Sant Ponç.
  • 35 ànecs coll-verd (Anas platyrhynchos): tant sols 2 ex. a Sant Ponç, 25 a la Llosa del Cavall, 2 al Miracle i 6 a Porredón.
  • 2 femelles d’Ànecs mandarins (Aix galericulata) a la Llosa del Cavall
  • 3 Ànecs muts (Cairina mostacha) a Sant Ponç.
  • 4 cabussets (Tachybaptus ruficollis): 3 exemplars a la Llosa del Cavall i 1 a Sant Ponç.
  • 5 de Cabussó emplomallat (Podiceps cristatus) a Sant Ponç.
  • 1 Polla d’aigua (Gallinula chloropus) a Sant Ponç.
  • 2 Blauets (Alcedo atthis): 1 a Sant Ponç i l’altre a la Ribera Salada.
  • 2 Merles d’aigua (Cinclus cinclus) a Sant Ponç.
  • 1 Xivita (Tringa ochropus) a Sant Ponç.

El cens, un any més ha permès conèixer amb exactitud tant el nombre d’ocells aquàtics de les espècies presents a nivell comarcal com la seva distribució. S’ha constatat que aquest any no hi ha hagut una gran entrada d’ocells aquàtics hivernants al Solsonès, ja que probablement al centre i nord d´Europa no ha fet molt fred i els ocells no han hagut de desplaçar-se cap a les nostres latituds.

Si es compara amb altres comarques i valls fluvials, la conca del Cardener, la Ribera Salada i l’Aigua d’Ora, són rius que per les seves característiques no acullen un gran nombre d’ocells aquàtics, sobretot d’aquelles espècies que exerceixen una major pressió sobre la comunitat piscícola (corbs marins i bernats pescaires).

Dir també que a part de l’emoció d’observar les diferents espècies d´ocells, es va gaudir d’una bona jornada i va ser una manera de conèixer una mica més la nostra comarca. Els més petits van aprendre més sobre els ocells.

Resultats a la província de Lleida:
Informe cens d’aquàtiques hivernants. Lleida 2020
Resultats Lleida 2020

Finalment volem donar les gràcies a tots els que van participar en el cens. També volem agrair a tota la gent que ha participat en les activitats que ha organitzat el GNS i el CEL al llarg del 2019.

Desitgem que les activitats programades per enguany siguin d’interès per a tota la gent del Solsonès. Podeu consultar el calendari de les activitats i projectes del 2020 a la nostra pàgina web.

Informeu-vos i envieu les vostres dades a: gns@lacetans.org/ http://www.lacetans.org i a les xarxes socials.

Us hi esperem a tots i totes!