Projecte ORQUÍDIES

RESULTAT DEL PROJECTE ORQUÍDIES

A l’abril del 2019 presentem el llibre de LES ORQUÍDIES DEL SOLSONÈS com a resultat final del projecte de participació ciutadana.

 

 

 

 

PROJECTE AMB PARTICIPACIÓ CIUTADANA

El projecte orquídies consisteix en mostrejar tota la comarca per tal de catalogar les orquídies del Solsonès amb una metodologia establerta durant 2 anys i mitjançant la participació.

La Garrotxa va desenvolupar el projecte amb èxit i ara es vol repetir al Ripollès i al Solsonès amb l’ajuda de la Institució d’Història Natural de Catalunya. El Grup de Natura i Fotògrafs de Natura del Solsonès (seccions del Centre d’Estudis Lacetans) seran els promotors d’aquest projecte a la comarca.

El passat diumenge 1 de maig s’engegava la primera trobada/formació del Projecte Orquídies, però no la última, de manera que si hi ha alguna persona interessada encara s’hi pot afegir. El diumenge vam mostrejar dos punts Brics i Sant Just de Joval on vam observar les següents espècies:

1. Ophrys scolopax (Flor)
2. Ophrys catalaunica (Flor)
3. Ophrys passionis (Passades)
4. Ophrys sphegodes (Flor)
5. Ophrys lutea (Flor)
6. Ophrys insectifera (Flor)
7. Plathantera bifolia (Ponzellada)
8. Aceras antropophorum (Flor)
9. Limodorum abortivum (Ponzellada)
10. Cephalantera longifolia (Flor)

Per més informació o per a participar envieu un missatge a:

ophrys_solsones@yahoogroups.com

Ophrys Solsonès. GRUP DE TREBALL DE L’ESTUDI D’ORQUÍDIES DEL SOLSONÈS
Organitza:
Grup de Natura, Fotògraf de Natura del Solsonès (GNS i FNS) i Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).

És un projecte participatiu amb l’objectiu d’elaborar l’Atles d’Orquídies de la comarca amb els mapes de distribució en quadrícula UTM 5×5 km del Solsonès. Es realitzarà durant els anys 2011 i 2012. La ICHN col·laborar en la publicació de l’Atles el 2013.

Instruccions per a participar:

  1. És obert a tothom que li agradi la natura i les orquídies.
  1. El mitjà d’enllaç i de treball és per tres canals:
    1. Per mail: no-reply@yahoogroups.com
    2. Per el weeb: http://es.groups.yahoo.com/group/ophrys_solsones/
    3. Pel prograqma llirure de google earth.
  1. Per anar al camp cal portar: càmera de fer fotos, fitxa, mapes de la cuadrícula/es i si es té gps (projecció UTM WG84 31N).
  1. A el weeb cal que consulteu el llistat d’espècies que hi han o poden haver a la comarca. La relació de quadrícules 5×5 km que hi ha al Solsonès i les disponibles i agafades per mostrejar.
  1. Cal que agafeu una quadrícula o més per fer aquests dos anys. Podeu demanar d’acompanyar a gent que ja estigui inscrit i acompanyar-la. Sobretot el primer any és interessant si no es té un xic d’experiència.
  1. Es pot penjar les fotos de les orquídies que aneu trobant a el weeb. Les fotografies s’identificaran de la següent manera: Codi( data en format any-mes-dia)_(número de foto fins a 2 xifres)_(codi del col.laborador de 3 xifres). per exemple: 1104010_01_EBI. Cal reduir-les com a màxim a 200 kb. Només fer fotos dels peus que us semblin que siguin espècies diferents o híbrids rars.
  1. Les citacions s’han d’entrar a la fulla d’excel que heu de fer servir per portar al camp per omplir-la insitu. La taula omplerta cal enviar-li a l’Enric Bringues al : ebringues@gmail.com. Ell com a coordinador i expert validarà les cites i les anirà compilant.
  1. També podeu veure els membres del grup que col·laboren amb el projecte. Cal inscriure’s. Hi ha el telèfon i el mail de contacte.
  1. Opcional: dibuixar els polígons amb el google earth. Dibuixar el polígon de l’a`rea mostrejada i guardar-ho en carpeta d’àrees mostrejades . Fer polígons d’on hi ha grans grups d’orquídies (>10 peus junts). Si són peus puntuals agafar-ho l’utm sempre en la projecció wg84 31N. Posar el nom del polígon amb els 3dígits del nom-nomde la zona i nº de polígon fet. Cada cop que es visiti el mateix es posarà el què s’ha trobat al mateix quadre del polígon a google earth.
  1. S’enviarà via mail les capes del google earth d’hàbitats oberts d’interès per les orquídies i la malla utm 5×5, perquè pogueu veure les zones bones a mostrejar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *